lördag 29 april 2017

Tutorial: Rita av mönster, mönsterpassning och förvaring av möster


Att mönsterpassa plaggen er den extra lilla finishen och har man en gång börjat fundera på det så ser man genast när det inte är gjort. SEn är det så att om man syr av stuvar till exwempel underkkläder eller prematurkläder så är det inte alltid möjligt.

Lite tips om hur jag gör när jag ritar av  mönster, skär ut plagg och förvar mina avritade mönster

Enklast att rita av tycker jag är de mönsterpapper/ark som bara innehåller ett mönster såsom PDFer eller pappersmönster från ex Onion, Hallonsmula mfl. 
Ottobres mönster är tydliga och bra med olika färger till olika plagg men kan vara bökiga i början. Mönster från ex Burda eller Allt om Handarbete tycker jag är svårast. Tunt papper och en massa svarta streck.

Jag ritar på byggplast, ex åldersbeständig plast från Biltema. Detta för att det är lätt att se igenom, lätt att rita på och håller bra. Nackdelen är att det blir lite dyrare än mönsterpapper/nonwoven och tar lite mer plats att förvara.

När jag tejpar mina utskrivna PDF mönster "tejpar" jag dem med hjälp av post-it notis. Dessa stör inte bland strecken och är lätta att ta bort. Det gör att jag lätt kan plocka ihop papprena och förvara dem i mina plastfickor i pärmen. Alternativet är att vika/rulla ihop och förvara det till nästa gång.
På PDF mönster så klipper man oftast bort kanterna på ena pappret så att man kan lägga dem omlott. Enklast är att använda en papperskärare. Då kan man skära fler papper samtidigt. Jag brukar skära bort vänstra kanten och ovankanten















Barnmönstrena ritar man ofta av flera gånger vart eftersom barnen växer. Vuxen mönster ofta bara en gång :). Jag brukar passa på att rita av flera storlekar när jag ändå håller på. Här har jag dessutom ritat av dem med olika färger för att hålla isär storlekarna.

Något som jag aldrig gör är att "Lägga mot vikt kant" på tyget. Istället ritar jag av alla mina delar "hela". Först ritar jag av mönstret på plasten, sen vänder jag på plasten och ritar av igen

Jag drar sedan ett streck från armåla till armhåla på alla delar (fram, bak och ärm). Detta sgtreck använder jag till mönsterpassningen.
Sen skriver jag på mina mönsterdelar:
¤Vilket mönster och vartifrån: H:Kuvertröja betyder Hallonsmulas kuvertröja.
Om det är en tidning skriver jag exemplevis O (Ottobre) eller AoH (Allt om Handarbete) och sen 2017-4-14-110/122 vilket står för År, tidning, nummer på mönstret i tidningen, storlek på bredden och storlek på längden
¤Storlek 110 .Betyder att jag anser att det är 110. Vissa mönster modifierar jag eller justerar läng eller bredd eller ärmlängd. Eftersom jag ocskå skriver vilken storlek jag ritat av och hur jag justerat så vet jag vilken storlek jag ska rita av nästa gång och hur jag ska justera. Användbart framförallt på barnkläder eftersom de ju växer i många år
¤Mönsterdel Fram. Ibland har man många delar och olika varianter så då är det bra att veta vilken de som är vilken.
¤Hur många delar det finns: 1/3. Allt för att underlätta att hålla koll på sina delar



Fickor eller långa ärmar eller dylikt kan klippas av och tejpas dit vid behov


Fördelen men just plast är att det är lätt att se igenom den både när man ritar av och när man skär ut sitt plagg. Jag använder brevtyngder i glas för att hålla plasten stilla när jag skär. Jag skär med rullkniv istället för att klippa vilket går mkt snabbare.
Sömsmånen lägger jag till med ögonmått och alla markeringar gör jag med ett litet hack


 Alla mönstrade tyger är tryckta i rapporter och mönstret ligger i rutor/rader. Det är olika hur tydligt raderna/kolumnerna är i mönstret men jag försöker alltid att mönsterpassa om jag kan.
Här syns hur jag använder strecket mellan armålorna på fram och bakstycket och på ärmarna för att på näsan på samma nivå på hela tröjan

Fram o bak
På ärmarna




Det är inte jättetydligt men man kan se i armhålet att samma figur finns på ärmen och framsidan på samma höjd. Det blir ju tydligare på tex långärmat eller tyger som är randiga. 
Titta på skalbaggarna på framsida/ärm och att det syns lika lite längst ned på ärmarna.




Mina barnmönster förvarar jag i plastfickor i pärm medan andra förvaras i plastpåsar i en låda. Oavsett så skriver jag ut en bra bild från mönster,  tutorial eller tar en kopia från tidningen så att jag enkelt kan se vilket mönster det är. 

5 kommentarer:

  1. Många bra tips, utförligt skrivet, lättförståeligt. Härligt att du delar med dig :)

    SvaraRadera
  2. Nyfiken fråga - vad är fördelen med att inte lägga mönsterdel mot vikt kant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är lättare attse vart tygets mönster hamnar och att tyget räcker till. Det är lätt hänt att det aknas nåt hörn efteråt framförallt när man försöker spara tyg eller använder en tygbit som man tagit av innan

      Radera
  3. Jättebra och tydliga tips, tack!

    SvaraRadera